Norsk Kvalitetsmat AS (Norsk Kvalitetsmat) følger lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (åpenhetsloven). Åpenhetsloven pålegger større virksomheter å gjennomføre aktsomhetsvurderinger av egen virksomhet, leverandørkjeder og forretningspartnere i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Aktsomhetsvurderingene skal kartlegge og vurdere faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold som er forårsaket av eller direkte knyttet til virksomheten.  

Dette dokumentet har blitt utarbeidet for å oppfylle Norsk Kvalitetsmat sin plikt til å redegjøre for aktsomhetsvurderingene i henhold til åpenhetsloven. Redegjørelsen gjelder aktiviteter gjennomført i regnskapsåret 2024. 

Generell informasjon 

Organisering og driftsområde 

Norsk Kvalitetsmat er en norsk matprodusent som spesialiserer seg på produksjon av sjømatprodukter til norsk dagligvare. Selskapet ble etablert av Rolf og Ivar Næss i 1997 i Surnadal, da med fiskefarseprodukter som hovedområde. Produksjonen ble flyttet til Rindal i 2002, og deretter tilbake til Surnadal i oppussede produksjonslokaler i Trelastvegen 2 i 2016. I september 2019 utvidet Norsk Kvalitetsmat produksjonen med en påbygd skalldyravdeling. 

Norsk Kvalitetsmat er datterselskap av Næss Holding AS. I 2019 ble 45% av selskapet kjøpt av Coop Norge Industri AS. Norsk Kvalitetsmat eies nå 55% av Næss Holding AS og 45% av Coop Norge Industri AS. 

Forankring av arbeidet med menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold 

Norsk Kvalitetsmat skal bidra til et velfungerende og bærekraftig næringsliv gjennom å drive en bærekraftig forretningspraksis, hvorav ivaretakelse av menneskerettigheter og ansvarlige arbeidsforhold inngår som en vesentlig faktor. Norsk Kvalitetsmat erkjenner sitt sosiale ansvar, og er opptatt av å fremme anstendige arbeidsforhold, menneskerettigheter og miljøforhold i hele verdikjeden gjennom redelig og rettferdig virksomhetsutøvelse. 

Norsk Kvalitetsmat sin ansvarlighet ovenfor å sikre menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold fremkommer i våre policyer, samt gjennom ulike retningslinjer. Policyen for HMS er spesifikt rettet mot Norsk Kvalitetsmat sine ansatte for å sikre deres velferd og rettigheter, mens policyen for bærekraft danner grunnlaget for Norsk Kvalitetsmat sitt bærekraftsarbeid mot verdikjeden. 

Norsk Kvalitetsmat sine forventninger til egen virksomhet, leverandører og forretningspartnere blir også kommunisert i våre etiske retningslinjer for leverandører og samarbeidspartnere (Code of Conduct). Disse retningslinjene er basert på Etisk Handel Norge sine prinsipper for bærekraftig forretningspraksis, som blant annet bygger på OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Norsk Kvalitetsmat sin Code of Conduct fastsetter etiske krav som stilles til leverandører, forretningspartnere og samarbeidspartnere ved kontraktinngåelse. Kravene inkluderer blant annet etterlevelse av ILO-konvensjoner omhandlende tvangsarbeid, barnearbeid, diskriminering, HMS, dyrevelferd, m.m. For å sikre påvirkning av hele verdikjeden forpliktes de også til å sikre og påse at retningslinjene overholdes tilsvarende av sine direkte og indirekte underleverandører. Vår Code of Conduct er lik den benyttet av Coop Norge Industri AS og kan leses på coop.no.  

Varslingskanaler og klagemekanismer 

Ansatte, leverandører og kunder har mulighet til å melde inn varsler og klager omhandlende negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold til Norsk Kvalitetsmat ved behov. Norsk Kvalitetsmat sine ansatte kan rapportere til leder, tillitsvalgt eller verneombud. 

Aktsomhetsvurdering etter åpenhetsloven 

Det er forankret i styret at Norsk Kvalitetsmat skal overholde pliktene etter åpenhetsloven, og at aktsomhetsvurderingene skal være i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. For å sikre etterlevelse benytter Norsk Kvalitetsmat OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv, og følger dermed de seks trinnene i OECDs «aktsomhetshjul» (figur 1). 

Illustrasjon av funksjonene.

Figur 1. Aktsomhetshjulet fra OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv. Veiledende modell for hvordan virksomheter kan gjennomføre aktsomhetsvurderinger i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper.

Opplysninger om faktiske negative konsekvenser og vesentlig risiko for negative konsekvenser 

Norsk Kvalitetsmat har ikke avdekt faktiske negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold gjennom aktsomhetsvurderingene, hverken i egen virksomhet eller indirekte gjennom leverandørkjeder og forretningspartnere. 

Den mest fremtredende risikoen for negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold knyttet til vår virksomhet er identifisert til å være indirekte gjennom virksomheten til våre leverandører og forretningspartnere. Risikoen er hovedsakelig forbundet med anskaffelse av varer fra risikoland (definert av amfori BSCI) og varer som anses som høyrisikoprodukter. For Norsk Kvalitetsmat gjelder dette innkjøp av sjømat med asiatisk opprinnelse, da spesifikt skalldyr fra Indonesia og Vietnam. Disse landene er forbundet med økt risiko for brudd menneskerettigheter og arbeidsrettigheter, som tvangsarbeid, barnearbeid og diskriminering. 

De viktigste tiltakene for å begrense og forebygge risikoen generelt forbundet med innkjøp er implementert i Norsk Kvalitetsmat sitt arbeid med forhåndsvurdering og -godkjenning av leverandører før kontraktinngåelse. Norsk Kvalitetsmat er ASC-sertifisert, og kravet om at leverandører av råvarer benyttet til ASC-produksjon skal være ASC-sertifisert er et annet viktig, risikoreduserende tiltak. Dette fordi ASC-sertifiseringen blant annet stiller krav om å ivareta grunnleggende menneskerettigheter definert i ILO-erklæringen, som forbud mot tvangsarbeid, barnearbeid og diskriminering. Spesifikt for sjømat med asiatisk opprinnelse stilles det også ytterligere krav, noe som fremkommer i vår Code of Conduct. 

Under aktsomhetsvurderingene ble det ikke identifisert vesentlig risiko for negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold som krever tiltak utover de rutinene som allerede er implementert. 

Retten til informasjon 

I henhold til åpenhetsloven, har enhver ved skriftlig forespørsel rett på informasjon om hvordan Norsk Kvalitetsmat håndterer faktiske og potensielle negative konsekvenser som er avdekt gjennom aktsomhetsvurderingene.  

Ta kontakt med ivar@kvalitetsmat.no ved ønske om ytterligere informasjon.